A Szőttes Kamara Néptáncegyüttes 2018-ban vett részt első alkalommal Erasmus+ típusú nemzetközi mobilitási pályázatban, amelynek keretében tanítani és tanulni is volt lehetőségük a résztvevőknek. A projekt keretében Magyarországra és Olaszország egy minden szempontból különleges és különálló régiójába, Szardíniai szigetére jutottak el a táncegyüttes tagjai.

A magyarországi együttműködő partner szervezet a Bartók Kulturális Táncegyesület volt, annak is a „Fából faragott” nevű felnőtt utánpótlás csoportja. A Szőttes Kamara Néptáncegyüttes vezetője, Füzék György és felesége, Péter Tímea gömöri táncokat tanított a Pusztaszeren megrendezett háromnapos edzőtáborban augusztus utolsó napjától szeptember másodikáig. A délelőtti és délutáni fárasztó táncpróbák programját színesítette az énektanulás és az archív filmek megtekintése.

A projekt keretében megvalósuló második mobilitás egy igazán különleges helyen, Szardínia szigetén, Macomer városában valósult meg. A helyi hagyományőrző táncegyüttes (Gruppo Folk Tradizioni Popolari Macomer) volt a partnerszervezet, amely egyébként már nem először vesz részt Erasmus+ nemzetközi projektben. A Szőttes Kamara Néptáncegyüttes négy tagja tanulhatta meg tőlük első kézből a szárd táncokat, amelyeket hazatértük után az együttes többi tagjának, valamint a táncházakban résztvevő szélesebb közönségnek is megmutattak, megtanítottak. Nagyon nagy élmény volt bepillantást nyerni egy ilyen elzárt, elszigetelt, a hagyományaihoz ennyire ragaszkodó közösség életébe, részt venni a székházban tartott táncpróbán és a szabadtéri élő zenés táncmulatságokban.

Bízunk benne, hogy a jövőben is hasonló élményekben lesz részünk az Erasmus+ program támogatásával.