Beszámolók

A Szőttes Kamara Néptáncegyüttes egy nagyszabású gálaműsorral ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját. A nagy múltú csoport 1969-ben alakult azzal a céllal, hogy ápolja a hazai és a környező népek néptánc és népzenei hagyományait és azokat színpadi formában feldolgozza. A gálaműsoron nemcsak a jelenlegi tagok, hanem a korábbi táncosgenerációk is teret kaptak. A gálaestre a Ma7 médiacsalád Múzsa című műsorának stábja is kilátogatott, nézzék velünk az eseményről készített összefoglalónkat.

Ipolyszakállos. Egy héten keresztül népzenétől, népdaltól és tánctól volt hangos Ipolyszakállos település. Az ország legnagyobb, vagyis a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes mintegy 250 résztvevővel megrendezett tizennegyedik Felvidéki Folktábora ugyanis a falu szinte minden szegletét belakta.

Tizennyolcadszor rendezte meg néptánctáborát a pozsonyi Szőttes Kamara Néptáncegyüttes. Az Alsóbodokon tartott tábor, úgy mint tavaly, idén is két részre oszlott, az első felében a felnőttek táncolhattak reggeltől estig erdélyi táncokat, a következő héten pedig a gyerekek sajátíthatták el a sárközi táncok lépéseit. A tánctanulás mellett volt népviseleti bemutató, közös éneklés, tánctörténeti előadás, koncertek, a gyerekeknek pedig mézkóstoló, hangszerbemutató, koncertek és vetélkedők. A programszervezéskor mindig azt tartják szem előtt, hogy szakmailag a legtöbbet nyújtsanak a résztvevőknek. A tábor iránt idén is hatalmas volt az érdeklődés.

Műsorbemutatók